Lekvros palacsinta
15dkg lisztet, 1 tojst, kevs st, 1 kiskanl cukrot, 1dl olajat 3dl tejjel csommentesen elkevernk. Ajnlott 1-2 rt llni hagyni. A palacsintastt az els palacsinta stse eltt kentollal beolajozzuk. Egy palacsintt kb. 1/2dl tsztbl stnk.
Tipp: Ha des tltelkkel akarod megtlteni a palacsintkat, mg finomabb lesz, ha a tsztba 1 csomag vanlis cukrot is teszel!
Miutn sikeresen elkszltek a palacsintk, menj s nzz krl a kamra polcain! Remlhetleg tallsz valamilyen finom lekvrt, barackot, epret, szilvt stb. Vlaszd ki a kedvencedet, majd kend meg velk a palacsintkat!
Tipp: Ha a tallt lekvr mr kicsit rgi s kemny, ne csggedj. ntsd fel egy kevs langyos vzzel, kislbasban lass tzn fzd addig, mg meg nem olvad.
Mlna-tr torta
Hozzvalk:
Elkszts:
40 dkg mlnt a citromlvel, 2 evkanl vzzel, a porcukorral felforralunk, s 1 percig fznk. Ezt a mlnafzetet prstjk, majd kzepes hn, folytonos kevers mellett 1 deciliterr srtjk. Lehtjk. A zldcitromot forr vzzel lemossuk. A hjt vkonyan lereszeljk, levt kinyomjuk, a levt s a hjt sszekeverjk. A kekszet gyrdeszkn, sodrfval megtrjk, a felolvasztott margarinnal elkeverjk. Egy tortaforma (26 cm tmrj) belsejt stpaprral kibleljk. A margarinos morzsamasszt a formban elosztjuk, a fels szle alatt 2cm-ig. Tovbbi felhasznlsig htbe tesszk. A trt s a tejflt, a tojsokat hozzadva simra mixeljk, utoljra elkeverjk benne a lisztet is. A trmassza ktharmadt a mlnasrtmnnyel elkeverve a kifagyasztott tortaformba simtjuk. A trmassza maradk egyharmadt a zldcitrom-keverkhez adjuk, ezt is a mlnatltelk tetejre csepegtetjk. Ezutn elmelegtett stben 160C-on 15 percig, majd 150C-on tovbbi 30 percig stjk. A tortt a formban kihtjk, s legalbb 2 rra htbe tesszk. A htbl kivve a stpaprt eltvoltjuk, a formt kinyitjuk, s tortnkat tlra cssztatjuk. A maradk mlnval dsztve tlaljuk.
(Elksztsi id: 105 perc, egy adag: 1424kJ/340kcal)
Sajtos pogcsa
Hozzvalk:
-
20dkg reszelt trappista sajt (a tsztba),
-
10dkg reszelt trappista sajt (a tetejre),
-
40dkg liszt,
-
17dkg margarin,
-
2db tojs srgja,
-
1 pohr tejfl,
-
1dl tej,
-
egy leszt,
-
kevs cukor,
-
kevs s
Az lesztt a cukros langyos tejben felfuttatom, majd a tbbi hozzvalval egytt sszegyrom. Ezutn kinyjtom a tsztt 1,5-2 cm vastagra, megszrom a reszelt sajttal, majd sszehajtogatom s fl rt pihentetem. Megint kinyjtom, hajtogatom, pihentetem. Miutn harmadszorra is kinyjtottam a tsztt, kis pogcskat szaggatok belle, zsrozott tepsire ltetem ket, a tetejket megkenem felvert tojssal, megszrom reszelt sajttal s forr stben kistm.
Farsangi fnk
Hozzvalk kb. 34 db fnkhoz:
56 dkg liszt
3 dkg leszt
5 tojssrgja
8 dkg vaj
8 dkg porcukor
csipet s
a stshez:
olaj
az zestshez:
vanlis cukor
baracklekvr
|
Elkszts: Kevs langyos tejjel, cukorral, liszttel s az lesztvel kovszt ksztnk. Kzben a porcukrot s a tojssrgjt jl kikeverjk, hogy knny, habszer massza legyen. Ha a kovsz megkelt, hozztesszk a langyos liszthez, hozzadjuk a tojssrgjval kikevert cukrot, kevs rummal zestjk, s annyi langyos tejet kevernk hozz, hogy kzepesen sr kelt tsztt kapjunk. Fakanllal nagyon jl kidolgozzuk, kzben a langyosra felolvasztott vajat rszletenknt hozzadjuk, mindaddig, amg felveszi magba. A tsztt addig dolgozzuk ki, amg hlyagos lesz s az edny faltl elvlik. gyeljnk arra, hogy se tl kemny, se tl lgy ne legyen. Ezutn a tetejt meglisztezzk, s tiszta ruhval letakarva langyos helyen kelesztjk. Ha megkelt, lisztezett deszkra bortjuk, kiss sszedolgozzuk, s kb. ujjnyi vastagra nyjtjuk. A kinyjtott tsztbl lisztbe mrtott szaggatval kiszaggatjuk a fnkokat. Liszttel meghintett deszkra tve tiszta ruhval letakarva mg egyszer megkelesztjk ket. Ezutn minden fnk kzept kiss benyomjuk, hogy kzpen is jl tsljn. Egy lbasban b zsiradkot hevtnk, majd fed alatt kistjk a fnkokat. A jl sikerlt fnkok oldala szalagos. Vanlis porcukorral meghintjk, kln baracklekvrt adunk hozz. Olvasztott tortabevonval is dszthetjk
Megjegyzs: Itt a farsang, ll a bl... A lnyom szokta ezt megstni.
A receptet s a fott Vadvirag55 kldte. Ksznjk!
Tejbegrz-lepny
Hozzvalk:
A tejbegrzhez:
1 l tej
2 dl bzadara
csipeti s
4 evkanl cukor
4 tojsfehrje
mazsola
A krmhez:
8 evkanl cukor
5 dl tej
4 tojssrgja
1 evkanl liszt
1 csomag vanlis cukor
|
Elkszts: A tejben hagyomnyosan megfzzk a dart, egy csipet sval s a cukorral. Mikor megftt, vatosan belekeverjk a habb vert fehrjt s egy kevs mazsolt. Ezt a masszt egy tepsibe ntjk. A krmhez megprklnk 4 evkanl cukrot, majd felntjk 2,5 dl tejjel. Addig fzzk, mg a karamell felolvad. Kzben a tojsok srgjt kikeverjk a maradk 4 evkanl cukorral, 1 evkanl liszttel, a vanlis cukorral s a megmaradt tejjel. Ezt belefzzk a karamelles tejbe. Ezt a krmet a grzre ntjk. llni hagyjuk, majd nagyobb kockkra vgva tlaljuk.
Megjegyzs: gy is kszthetjk, hogy nagyobb poharakban rtegezzk, s gy tlaljuk.
|
Tejbegrz bundban
Hozzvalk:
tej /kszthetjk 1/3 rsz vzzel is/
bzadara
cukor
pici s
tojs
fahjas porcukor
liszt
napraforgolaj a stshez
|
Elkszts: A tejbegrzt a szoksos mdon elksztjk, de kemnyebbre, mint egybknt. Kihtjk, majd porcukorral hintett deszkn hvelykujjnyi vastagra nyjtjuk. 5-6 cm-es kockkra vgjuk, lisztbe, tojsba forgatjuk /lehet ktszer is, gy vastagabb a bunda/. Forr olajban gyorsan tstjk, mg aranyosra pirul. Fahjas porcukorral meghintjk. Isteni! Prbld ki!
Megjegyzs: Megmaradt msnapos tejbegrzbl a legjobb.
| | |